Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φύλλα, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Αφήνουμε τις μελιτζάνες με το αλάτι για μια ώρα περίπου να αποβάλλουν την πίκρα τους. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες, τις πλένουμε καλά, τις χαράσσουμε και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι θα τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα και στη συνέχεια τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά μέχρι να πήξη η σάλτσα.
Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, να φύγει το αλάτι. Τις πιέζουμε με τα χέρια για να στραγγίσουν από το νερό, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν περισσότερο, και τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε λίγο και τις τοποθετήσουμε σε ταψί. Έτσι θα αποφύγουμε το τηγάνισμα και θα γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας. Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες τις ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία τους. Αν τα θέλουμε “al dente” δηλαδή να κρατάνε λίγο (να μην είναι πολύ μαλακά) τα βγάζουμε από τη φωτιά 1 – 2 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε ή τα τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω. Στολίζουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο (παρμεζάνα).