Εκτέλεση
- Ψήνουμε ολόκληρες τις πιπεριές στα κάρβουνα (μπάρμπεκιου) ή στο γκριλ του φούρνου. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα κλειστό δοχείο ή μέσα σε μία σακούλα. Έτσι θα διαχωριστεί εύκολα η φλούδα τους. Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά και τους σπόρους. Τις αφήνουμε για μία ώρα περίπου σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν αρκετά από τα υγρά τους.
- Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ, το μούλτι ή σε μύλο λαχανικών. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπούκοβο, το σκόρδο ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο και το ελαιόλαδο. Παραλείπουμε το μπούκοβο στην περίπτωση που θέλουμε το άιβαρ γλυκό.
- Τέλος σοτάρουμε το μείγμα σε μεγάλο τηγάνι, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Το μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε αμέσως.