Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά (συκώτι, πνευμόνια, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδια) και αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά. Την τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε και να έντερα. Επίσης πλένουμε πολύ καλά τη σκέπη, τη βάζουμε σε χλιαρό με ξίδι για λίγη ώρα, την ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε να στραγγίσει. Κόβουμε και τη σκέπη σε μικρά κομμάτια.

 

  • Πλένουμε τα έντερα πολύ καλά και ξεπλένουμε με νερό και άφθονο ξύδι. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε κάθετα, τα θέλουμε ολόκληρα για να γίνει το τύλιγμα σωστά.
    Παίρνουμε ένα μεγάλο ξυλάκι για σουβλάκι. Όχι από την πλευρά της μύτης αλλά από την αντίθετη πλευρά, περνούμε το έντερο, όχι εντελώς στην άκρη του αλλά λίγο πιο μέσα και σπρώχνουμε την εξωτερική επιφάνεια του εντέρου προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα γυρίσουμε το έντερο έτσι ώστε η εσωτερική επιφάνεια να βγει απ’ την έξω πλευρά. Αν βρούμε έντερα έτοιμα καθαρισμένα αποφεύγουμε τη διαδικασία του καθαρίσματος των εντέρων.

 

  • Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα, τα βάζουμε σε μία λεκάνη και τα ξεπλένουμε πάλι με νερό και αρκετό ξίδι.Τα αλατίζουμε ελαφρώς και αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα βάζουμε στο ψυγείο. Στα ξυλάκια για σουβλάκια περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς εναλλάξ (δηλαδή συκώτι, γλυκάδι, καρδιά, σκέπη, σπλήνα, γλυκάδι, πνευμόνι, σκέπη και συνεχίζουμε).

 

  • Μετά αρχίζουμε το τύλιγμα με τα έντερα. Κάνουμε έναν κόμπο στην μια άκρη από το σουβλάκι και τυλίγουμε το έντερο προς την άλλη πλευρά από το σουβλάκι τυλίγοντας έτσι για 3-4 φορές. Στη συνέχεια τυλίγουμε το κοκορετσάκι περιμετρικά να καλυφθούν σχεδόν τα κομμάτια της συκωταριάς.

 

  • Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και πάνω από τη λαδόκολλα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς C για 35 – 45 λεπτά περίπου, πάντα σύμφωνα με το φούρνο μας, μέχρι να ψηθούν. Προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα που τα σκεπάζουν και ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα  για να ροδίσουν.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών