Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τη ρόκα και αφήνουμε να στραγγίσει.
- Ξεπλένουμε το φαγόπυρο καλά και το βάζουμε με το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε λίγο αλάτι ή καθόλου (δοκιμάζουμε) γιατί ο κύβος λαχανικών έχει αλάτι. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Βγάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το φαγόπυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το βάζουμε στη φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τα λαχανικά (κολοκύθα ή καρότα ή γλυκοπατάτα, το μπρόκολο, και το κρεμμύδι). Τα σοτάρουμε λίγο γιατί τα θέλουμε τραγανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσουν λίγο τα ρίχνουμε στο φαγόπυρο. Προσθέτουμε τα καρύδια, τα κράνμπερυ, τη γραβιέρα, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται) και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε μία σαλατιέρα ή πιατέλα σερβιρίσματος απλώνουμε τη ρόκα και πάνω της βάζουμε το μείγμα με το φαγόπυρο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και σερβίρουμε.