Εκτέλεση

  • Κέικ με κακάο και άρωμα βανίλιας… το αγαπημένο των παιδικών μας χρόνων!Η γαλλική λέξη marble  σημαίνει μάρμαρο.

    Το κέικ πήρε το όνομα μαρμπλέ γιατί θυμίζει τα νερά του μάρμαρου…  Σχηματίζονται με την ανάμιξη των δυο μειγμάτων… της βανίλιας και του σκουρόχρωμου με κακάο.

 

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και μόλις αναμειχθεί ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Πρώτα το μισό και αφού ανακατέψουμε ελαφρά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Δουλεύουμε το μείγμα καλά να ομογενοποιηθεί.

 

  • Αδειάζουμε σε κατάλληλη φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη τα 2/3 από το μείγμα. Στο υπόλοιπο ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα πάνω στο μείγμα που ρίξαμε πρώτα και με ένα κουτάλι ή πιρούνι ανακατεύουμε για να αναμειχθούν οι δύο στρώσεις και να σχηματιστεί το κέικ μαρμπρέ. Η φόρμα δεν πρέπει να γεμίσει αλλά να μείνει κατά 2 – 3 δάκτυλα περίπου κενή γιατί το κέικ θα φουσκώσει αρκετά. ( Αν δεν έχουμε μεγάλη φόρμα, μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες μικρότερες).

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50΄ – 60΄ στους 160 – 170 βαθμούς C. Προσέχουμε να μην παραψηθεί και στεγνώσει. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα,  πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και… έτοιμο να το απολαύσουμε!

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.