Εκτέλεση

  • Μαζεύουμε φρέσκα άνθη ακακίας κατά προτίμηση τις  πρωινές ώρες (πάντα με προσοχή ώστε να μη τσιμπηθούμε από τα αγκάθια των κλαδιών του δένδρου και να μη μας τσιμπήσουν οι μέλισσες γιατί υπάρχουν πολλές ανάμεσα στα λουλούδια συλλέγοντας γύρη για το πιο μυρωδάτο μέλι ακακίας). Αφαιρούμε τους μίσχους και τους στήμονες και κρατάμε μόνο τα πέταλα. Τα ζυγίζουμε και τ’ απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για μισή ώρα περίπου ώστε να απομακρυνθούν μικροσκοπικά έντομα που βρίσκονται μέσα στα άνθη. Μετά από λίγη ώρα τους κάνουμε καλό πλύσιμο (εγώ ρίχνω στο πρώτο νερό και λίγο ξίδι, όπως κάνουμε με όλα τα χόρτα και τα λαχανικά). Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

 

  • Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε τα πέταλα με τη ζάχαρη τρίβοντάς τα απαλά μέσα στις παλάμες και τα αφήνουμε να σταθούν για μια έως δύο ώρες. Μπορούμε να τα αφήσουμε και περισσότερο. Η ζάχαρη μουλιάζει και μαλακώνει τα πέταλα.

 

  • Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά περίπου ίσως και περισσότερο μέχρι να δέσει καλά. Ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μυρωδάτο γλυκό ακακία είναι έτοιμο! Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών