Εκτέλεση
Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο τα αμύγδαλα για 15΄ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Σε άλλο τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα μέχρι να γίνει καραμέλα με ανοιχτό χρυσόξανθο χρώμα. Τότε προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μη καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει. Επίσης προσέχουμε μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας γιατί θα μας κάψει άσχημα. Πριν πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα, τα ρίχνουμε σε ένα ταψί ή στον πάγκο της κουζίνας όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα).
Τ’ απλώνουμε με σπάτουλα και τα αφήνουμε, μέχρι να κρυώσουν καλά, να παγώσουν. Τα σπάμε σε κομμάτια και τα φυλάμε σε γυάλινο δοχείο. Με τον ίδιο τρόπο καραμελώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς.