Μελομακάρονα Ευανθίας

21 Δεκεμβρίου 2017

Τα μελομακάρονα από πέρυσι μας τα φτιάχνει η Ευανθία !!! Ψάχνοντας κατέληξε σε μια δική της συνταγή που αρέσει σε όλους μας!… “Θέλω να τα φτιάξω για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα” μου είπε… Καθιερώθηκε λοιπόν και κάθε χρόνο έχουμε μελομακάρονα Ευανθίας!… Έχει και το μυστικό της…στη ζύμη δεν βάζει ζάχαρη… Τα μελώνει με το σιρόπι! και… απλά… τέλεια!!!

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη

  • 3/4 κούπα  ελαιόλαδο
  • 1 και 1/2 κούπα  ηλιέλαιο
  • 1 και ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκαλί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 και 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

 

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 2-3 Γαρίφαλα ολόκληρα
  • 2-3 φέτες πορτοκαλί

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι

 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.  Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι  στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε και ψήσουμε τα μελομακάρονα.

 

 

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
  • Σε μία  λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
    Σε άλλη μεγάλη λεκάνη ή βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη σόδα την οποία έχουμε διαλύσει στο χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε καλά , προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι.

 

  • Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και δημιουργούμε γραμμώσεις στην επιφάνεια τους με τη βοήθεια του ξύστη.

 

  • Μυστικό: Δεν ζυμώνουμε τα μελομακάρονα πολύ ώρα για να μην σφίξουν.

 

  • Ψήνουμε στους 180  C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-35 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.

 

  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε όπως είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι για 20-30 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σιρόπι θέλουμε να ρουφήξουν. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή τρυπητής κουτάλας τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.