Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε και ψήσουμε τα μελομακάρονα.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
Σε άλλη μεγάλη λεκάνη ή βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη σόδα την οποία έχουμε διαλύσει στο χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε καλά , προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι.
- Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και δημιουργούμε γραμμώσεις στην επιφάνεια τους με τη βοήθεια του ξύστη.
- Μυστικό: Δεν ζυμώνουμε τα μελομακάρονα πολύ ώρα για να μην σφίξουν.
- Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-35 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε όπως είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι για 20-30 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σιρόπι θέλουμε να ρουφήξουν. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή τρυπητής κουτάλας τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.