Ψωμάκια η αφράτη απόλαυση

7 Μαρτίου 2018

Στις 9 Μαρτίου ημέρα που τιμάται η μνήμη των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, δείτε εδώ.

Στα χωριά της Καρδίτσας έφτιαχναν σαράντα ψωμάκια  και σαράντα δίπλες. Tα μοίραζαν σε φίλους και σε συγγενείς .  Από αρκετές νοικοκυρές το έθιμο αυτό  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σχετική είναι και η παροιμία:

«Σαράντα φας, σαράντα πιεις, σαράντα δωσ’ για την ψυχή σου».

Υλικά

  • 1 & 1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • χλιαρό νερό όσο χρειασθεί για τη ζύμη
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού  αλάτι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο για τα ψωμάκια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λιωμένη σε 1/2  φλιτζ. χλιαρό νερό

Εκτέλεση

• Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα και ρίχνουμε μέσα λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το ελαιόλαδο (2 κ.σ.). Μ’ ένα πιρούνι ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.

• Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις από τα τοιχώματα της λεκάνης προς το κέντρο. Προσθέτουμε λίγο – λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική, κανονική που να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου, και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας.

• Αφού περάσει ο χρόνος της ξεκούρασης, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους ενός μικρού μανταρινιού. Παίρνουμε ένα μπαλάκι, σχηματίζουμε μία λωρίδα με μάκρος 20 εκατοστά περίπου και φάρδος 3 εκατοστά. Τη λαδώνουμε, τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

• Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας με τυλιχτά ρολά (ψωμάκια) το ένα δίπλα στο άλλο. Αλλά να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους γιατί στη συνέχεια θα φουσκώσουν. Αν δεν χωρέσουν σε ένα ταψί χρησιμοποιούμε και δεύτερο…μικρό – μεγάλο ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε.

• Τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου μία με μιάμιση ώρα. Μπορούμε να βοηθήσουμε το φούσκωμά τους κερδίζοντας χρόνο, αφού θερμάνουμε λίγο το φούρνο μας, όχι να κάψει αλλά να είναι ελάχιστα χλιαρός και βάζουμε μέσα το ταψί με τα ψωμάκια. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο φουσκώνουν γρηγορότερα.

• Αφού φουσκώσουν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C για 40 – 50 περίπου ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, απλώνουμε απαλά με πινέλο τη λιωμένη στο νερό ζάχαρη, για να γυαλίσουν και να πάρουν μια ξεχωριστή λίγο γλυκιά γεύση.

• Αμέσως μετά τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.