Σεφταλιά

11 Ιανουαρίου 2018

Για πρώτη φορά δοκίμασα τον καταπληκτικό αυτό παραδοσιακό κυπριακό μερακλίδικο μεζέ σε ταξίδι μου στην Κύπρο! Τη δεύτερη φορά στο σπίτι φίλων μας με καταγωγή από την Κύπρο… μου δώσανε τη συνταγή… την έφτιαξα και πέτυχε!!!  μεγάλη νοστιμιά…

…σεφταλιά (μείγμα από χοιρινό κιμά, κρεμμύδι, μυρωδικά, και ελάχιστη κανέλα τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια, πάνα ή σκέπη όπως αλλιώς λέγεται (αυτό το τύλιγμα δίνει όλη τη νοστιμιά), μοιάζουν με μακρόστενα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια και το ψήσιμο σύμφωνα με την παράδοση γίνεται στα κάρβουνα!

Υλικά

  • μπόλια από αρνί
  • 1 κιλό χοιρινό κιμά
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. ξερό δυόσμο τριμμένο
  • 1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη μπόλια σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και 1 κ.σ. ξίδι.

 

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά, ζυμώνουμε καλά και τ’ αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.

 

  • Ξεπλένουμε τη μπόλια τη στύβουμε να φύγει το νερό και την κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα 12 x 8 εκατ. περίπου αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε. Παίρνουμε από το μείγμα του κιμά με ένα κουτάλι το βάζουμε στην άκρη από κάθε κομμάτι μπόλιας και κλείνοντας από δεξιά και αριστερά τυλίγουμε σε μικρά ρολά όπως τα ντολμαδάκια.

 

  • Τοποθετούμε σε σχάρα. και ψήνουμε σε χωνεμένα κάρβουνα γυρίζοντας να ξεροψηθούν, να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές για 20 – 30 λεπτά περίπου.
    Αν δεν υπάρχουν κάρβουνα το ψήσιμό τους γίνεται  στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας.

 

  • Σερβίρουμε μέσα σε ζεστές κυπριακές πίτες και προσθέτουμε κρεμμύδι χοντροκομμένο, ντομάτα και αγγούρι κομμένα σε κύβους, μαϊντανό και πιπεριά καυτερή (προαιρετικά).
  • Επίσης με χωριάτικη σαλάτα, ή σαλάτα με λάχανο και τουρσιά ή ταμπουλέ (σαλάτα με πλιγούρι), ή μια πράσινη σαλάτα και τζατζίκι.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *