Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ¼ από το αλεύρι, τη μαγιά λίγο χλιαρό νερό και κάνουμε μία αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτες ή το βάζουμε σε πολύ χλιαρό φούρνο για να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

  • Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, να πλάθεται και να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό για να πετύχουμε τη ζύμη που θέλουμε.

 

  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και ετοιμάζουμε την κουλούρα (χριστόψωμο), πλάθοντας κορδόνια και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό. Κάνουμε και άλλα σχέδια της αρεσκείας μας, ανάλογα με το συμβολισμό που θέλουμε και στολίζουμε ψαλιδίζοντας τη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο μας. Όταν το βγάλουμε απ’ το φούρνο, το αλείφουμε με τη ζάχαρη λιωμένη σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών