Χριστόψωμο

21 Δεκεμβρίου 2017

Μέχρι και σήμερα σε πολλές περιοχές φτιάχνεται το “χριστόψωμο”,  χριστουγεννιάτικο ψωμί το οποίο ετοιμάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων με τέχνη, υπομονή και ιδιαίτερη φροντίδα. Ανάλογα με την τοπική παράδοση το χριστόψωμο έχει διάφορα σχήματα και στολίδια με συμβολισμό που έχουν σχέση με την εργασία του νοικοκύρη για καλή σοδειά και την υγεία των ζώων (στις αγροτικές περιοχές).
Το κόψιμο του χριστόψωμου είναι μεγάλο γεγονός στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο νοικοκύρης του σπιτιού  σταυρώνει το χριστόψωμο, το κόβει  και το μοιράζει σε όλη την οικογένειά αλλά και σε όσους βρίσκονται στο τραπέζι (που είναι γεμάτο από ξηρούς καρπούς, μέλι, ρόδια, σπόρους και οπωσδήποτε ποτήρι με κρασί).  
Η αφθονία των σπόρων και των ξηρών καρπών είναι σύμβολα γονιμότητας της γης και καλής σοδειάς και η θέση τους στο γιορτινό τραπέζι  διατηρείται από την αρχαιότητα.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2  κ. γ. αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  •  χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ¼ από το αλεύρι, τη μαγιά λίγο χλιαρό νερό και κάνουμε μία αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτες ή το βάζουμε σε πολύ χλιαρό φούρνο για να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

  • Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, να πλάθεται και να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό για να πετύχουμε τη ζύμη που θέλουμε.

 

  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και ετοιμάζουμε την κουλούρα (χριστόψωμο), πλάθοντας κορδόνια και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό. Κάνουμε και άλλα σχέδια της αρεσκείας μας, ανάλογα με το συμβολισμό που θέλουμε και στολίζουμε ψαλιδίζοντας τη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο μας. Όταν το βγάλουμε απ’ το φούρνο, το αλείφουμε με τη ζάχαρη λιωμένη σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.