Εκτέλεση

Καρδιτσιώτικη πρωτοχρονιάτικη πίτα παραδοσιακή βασιλόπιτα! Την ονομάζουμε «αετόπιτα» γιατί είναι φτιαγμένη με το τμήμα του γουρουνιού «αετός» (ψαχνό – τρυφερό και νόστιμο κρέας) που βρίσκεται κατά μήκος του στέρνου…

  • Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό όσο να το καλύπτει. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει πολύ καλά. Όση ώρα βράζει αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό και ξαφρίζουμε. Μόλις εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα ψιλοκομμένα, και μαγειρεύουμε για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα πράσα και σωθούν τα υγρά τους. Θέλουμε το μείγμα αρκετά στεγνό χωρίς καθόλου υγρά.

 

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη.
    Σε ένα λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 30 – 32 εκατοστά, στρώνουμε 4 φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους.  Τα φύλλα δε χρειάζεται να προεξέχουν περιμετρικά από τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω το πρώτο μέρος γέμισης σκόρπια (σα να τη ραντίζουμε… γι’ αυτό λέγεται και ραντιστή). Στρώνουμε το επόμενο φύλλο, λαδώνουμε και σκορπάμε πάνω στο φύλλο το δεύτερο μέρος της γέμισης… συνεχίζουμε το ίδιο με τα άλλα  φύλλα… φύλλο – λάδωμα – γέμιση…
  • Πάνω από την τελευταία στρώση γέμισης, στρώνουμε τα άλλα τρία φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους.
  • Αλείφουμε με λάδι και τις άκρες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

 

  • Αν φτιάξουμε την αετόπιτα μας προσθέτοντας τα επί πλέον υλικά φέτα, αυγά…  στρώνουμε 4 φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους σε λαδωμένο ταψί  φροντίζοντας να προεξέχουν λίγο περιμετρικά από το τοίχωμα του ταψιού, ρίχνουμε από πάνω τη μισή γέμιση γέμιση. Στρώνουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε και αδειάζουμε πάνω την υπόλοιπη γέμιση.
  • Απλώνουμε από πάνω  τα άλλα τέσσερα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προ τα μέσα, σχηματίζοντας τον κόθρο.

 

  • Αλείφουμε με λάδι όλη την επιφάνεια και τον κόθρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών