Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας καλά απ’ όλες τις πλευρές σε σιγανή φωτιά για 15΄. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-10΄. Ρίχνουμε το νερό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30΄ περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει καλά το κρέας (να μαλακώσει). Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
Κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε φέτες ή κύβους. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το σκεπάζουμε με το καπάκι του και αφήνουμε να σιγοβράσουν με τους χυμούς τους για 15- 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το πετιμέζι και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη στη φωτιά να καραμελώσουν.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια με το σιρόπι τους και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά, να αναμειχθούν οι σάλτσες και οι γεύσεις τους. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε το φαγητό, για να μη λιώσουν τα κυδώνια. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα.
Όταν δούμε ότι το φαγητό μας έχει μείνει με μια πηχτή μελωμένη σάλτσα είναι έτοιμο και το βγάζουμε από τη φωτιά.