Σιρόπι τριαντάφυλλο

17 Μαΐου 2017

Ο Μάιος μήνας των ρόδων… ευωδιαστά τριαντάφυλλα παντού… Δεν υπάρχει κήπος η αυλή αυτή την εποχή που να μην έχει έστω και μια ανθισμένη τριανταφυλλιά! Πάντα σκεφτόμουν να φτιάξω αυτό το σιρόπι χρησιμοποιώντας τα δροσερά ροδοπέταλα από τα αγαπημένα μου άνθη… «τριαντάφυλλα ξεχωριστά ερωτικά»!

Η σκέψη έγινε πράξη… και να… έτοιμο το τριανταφυλλένιο, κατακόκκινο, μαγικό σιρόπι!!! αρωματικό, όλο γεύση και βιταμίνες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού. Αραιωμένο με νερό (απλό ή ανθρακούχο) και παγάκια θα μας δροσίσει τις ζεστές μέρες. Θα το βάλουμε πάνω από κρέμες (μαλεμπί, πανακότα), πάνω από παγωτό βανίλια, γιαούρτι, τυριά. Θα το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε γλυκά (κέικ, τούρτες, μπισκότα), σε κοκτέιλ – ποτά αλκοολούχα και μη, όπου αλλού… φανταστούμε για να δώσουμε το χρώμα του και το ιδιαίτερο άρωμά του!

Υλικά

  • 500 γρ. ροδοπέταλα, από μαγιάτικα τριαντάφυλλα (τα μαζεύουμε πρωί – πρωί με τη δροσούλα)
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 & 1/2 κιλ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  • Ξεχωρίζουμε τα ροδοπέταλα από το κοτσάνι και τους στήμονες και κόβουμε με ένα ψαλίδι το άσπρο μέρος της βάσης τους. Τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

 

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι, ανακατεύουμε πάλι καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μείνουν όλη τη νύχτα. Το πρωί αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει μέσα σε μια λεκάνη για να μαζέψουμε το σιρόπι.

 

  • Στύβουμε καλά τα ροδοπέταλα και στραγγίζουμε πάλι με πυκνό σουρωτήρι.

 

  • Ρίχνουμε το σιρόπι από την λεκάνη στην κατσαρόλα και το βάζουμε πάλι στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει καλά.

 

  • Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ρίξουμε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιατάκι και αυτή θα μείνει σταθερή, δεν θα απλώσει. Επίσης αν ρίξουμε μια κ.σ. σιρόπι στο πιατάκι και περάσει το δάκτυλό μας μέσα στο σιρόπι θα αφήσει ένα άνοιγμα (θα χωρίσει το σιρόπι στα δύο). Αν μείνει έτσι και δεν ενωθεί, τότε είναι έτοιμο.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.