Για πρώτη φορά δοκίμασα το γλυκό αυτό από τα χεράκια της μανούλας μου!!! Το λάτρεψα!!! Η μαμά χρησιμοποιούσε τα πάντα… δεν άφηνε τίποτα να πάει χαμένο… Έτσι δοκίμασε και έφτιαξε και το γλυκό με μούρα από τις μουριές της αυλής… Από τότε το φτιάχνω κι εγώ χρησιμοποιώντας τη συνταγή της μαμάς… όταν βρω μούρα φυσικά… γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να πηγαίνω στο χωριό…
Όλοι γνωρίζουμε τη μουριά (μορέα)… Πολλοί την ξέρουν ως μουρνιά ή σκαμνιά ή συκαμινιά… και στην Κύπρο ως βαβατσινιά.
Τα μούρα… οι καρποί της… άσπρα, μαύρα ή κοκκινωπά… τα γευστικά αυτά γλυκά φρουτάκια με γυρίζουν πίσω στα παιδικά μου χρόνια… που τινάζαμε τη μουριά αφού πρώτα στρώναμε ένα μεγάλο σεντόνι από κάτω… για να τα μαζέψουμε και να τα απολαύσουμε…
Τότε δεν γνώριζα ότι τα μούρα έχουν μεγάλη διατροφική αξία και είναι υπερτροφή (superfood) καθώς όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες ειδικών επιστημόνων, είναι πλούσια με πολλές βιταμίνες Α, Ε κ.α. και περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες!!!
Ας τα εντάξουμε στη διατροφή μας όσο είναι η εποχή τους… Θα τα απολαύσουμε φρέσκα ως φρούτα, θα τα βάλουμε στις σαλάτες μας δείτε εδώ->ΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ πράσινη με μούρα και επειδή δεν κρατάνε πολύ καιρό θα τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές …
Δείτε εδώ ->Μούρα μαρμελάδα
κι εδώ ->Λικέρ μούρο
κι εδώ ->Κέικ με μούρα