Εκτέλεση

  • Τριανταφυλλένιο δροσερό με ιδιαίτερο άρωμα! Κατακόκκινο… ρομαντικό… ερωτικό!!!

 

  • Κόβουμε τα τριαντάφυλλα το πρωί αφού στεγνώσουν από την πρωινή υγρασία. Προτιμάτε τα φρεσκοανθισμένα που  είναι ακόμα δροσερά και αρωματικά.
  • Κρατάμε στο χέρι όλα τα πέταλα μαζί και τραβάμε το κοτσάνι… έτσι μένουν στο ένα χέρι τα ροδοπέταλα και στο άλλο το κοτσάνι μαζί με τους στήμονες και τους πετάμε. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το άσπρο μέρος της βάσης από τα ροδοπέταλα. Τα μετράμε με φλιτζάνι και τ’ απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για λίγη ώρα  ώστε να απομακρυνθούν τυχόν έντομα. Αν είμαστε σίγουροι ότι είναι ολοκάθαρα… τα χρησιμοποιούσε χωρίς πλύσιμο. Διαφορετικά τα πλένουμε, (ρίχνουμε στο πρώτο νερό μερικές σταγόνες ξίδι, όπως κάνουμε με όλα τα χόρτα και τα λαχανικά). Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Τα πολτοποιούμε με γουδί και γουδοχέρι ή σε επεξεργαστή τροφίμων ώστε να τα μετατρέψουμε σε πάστα, προσθέτοντας σταδιακά 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.

 

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε την πάστα τριαντάφυλλου. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν.Σουρώνουμε, πιέζοντας τα ροδοπέταλα για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Σουρώνουμε για άλλη μια φορά σε πιο πυκνή σίτα ώστε να έχουμε καθαρό υγρό. Πετάμε τον πολτό τριαντάφυλλου που θα μείνει στο σουρωτήρι (ή τον κρατάμε… και συμπληρώνοντας ροδοπέταλα στον πολτό θα φτιάξουμε μαρμελάδα… συνταγή εδώ 

 

  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού… εδώ υπάρχει μια εκπληκτική αλλαγή χρώματος. Το σιρόπι παίρνει περισσότερο κόκκινο χρώμα.

 

  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα δοχείο, το κλείνουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατάψυξη το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά και το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε για δύο ή τρεις φορές ακόμα. Αυτό γίνεται για να μην κάνει κρυστάλλους. Το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρουμε…
  • Αν είναι υπερβολικά παγωμένο το βγάζουμε λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα. Με το κουτάλι του παγωτού παίρνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε από πάνω ροδοπέταλα και έτοιμο το σορμπέ μας να το απολαύσουμε!… γευστικότατο, ιδιαίτερο σε χρώμα, άρωμα και γεύση!…

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών