Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ¼ από το αλεύρι σε μία πήλινη λεκάνη. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε τη μαγιά την οποία έχουμε τρίψει με τα δάκτυλα. Ζεσταίνουμε το γάλα τόσο όσο να το δέχεται το χέρι και ρίχνουμε τα ¼ από το γάλα στο λάκκο πάνω στη μαγιά. Ανακατεύουμε με το ένα χέρι γυρνώντας προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.

 

  • Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη το υπόλοιπο γάλα, τα 5 αυγά, τα ¾ από το βούτυρο, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι που τα έχουμε κοπανίσει με λίγη ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Με μια κουτάλα ξύλινη τα ανακατεύουμε όλα μαζί και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρις ότου ζεσταθούν λίγο (χλιαρά) τα υλικά και τα ρίχνουμε όλα στη μαγιά που έχει φουσκώσει.

 

  • Τα ανακατεύουμε όλα με το ένα χέρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι και αλείφουμε με αυτό τα χέρια για να μην κολλά ή ζύμη. Το ζύμωμα κρατά 10 λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε όγκο).

 

  • Στη συνέχεια φτιάχνουμε τα τσουρέκια. Κόβουμε κομμάτια ζύμης, πλάθουμε λωρίδες, κάνουμε πλεξούδες και τα βάζουμε στη λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου όπου έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).

 

  • Τ’ αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, τ’ αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 170 – 180 για 30 – 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας).

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών