Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να κάνουμε ένα αραιό χυλό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το χυλό σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 30 λεπτά περίπου.

 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι, και την μαστίχα να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με το χυλό της μαγιάς. Λιώνουμε τη μαργαρίνη όσο να μαλακώσει λίγο (όχι να υγροποιηθεί) και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το αλεύρι προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγη – λίγη τη μαργαρίνη, μέχρι να τελειώσει.

 

  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος ή (μέσα σε χλιαρό φούρνο – χλιαρό όχι καυτό) για 2-3 ώρες ίσως και περισσότερο μέχρι να φουσκώσει (να διπλασιαστεί ο όγκος της). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάκτυλο μένει το αποτύπωμα.

 

  • Παίρνουμε κομμάτια από το ζυμάρι, κάνουμε λουρίδες και φτιάχνουμε πλεξίδες ή άλλα σχέδια. Τα τοποθετούμε σε ταψί ή λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε λαδόχαρτο. Τα αφήνουμε πάλι σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.

 

  • Τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας, το σχήμα και το πάχος που έχουν τα τσουρέκια. Πρέπει να προσέξουμε να μη παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν.

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών