Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τ’ αφήνουμε για 5΄να ζεματιστούν και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

 

  • Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, το ρύζι πλυμένο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Στρώνουμε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσουν τα ντολμαδάκια.

 

  • Αρχίζουμε το τύλιγμα. Παίρνουμε ένα – ένα φύλλο βάζοντας την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στη βάση του φύλλου (αν τα φύλλα είναι μικρά βάζουμε λιγότερη γέμιση) και τη σκεπάζουμε με τα μέρη του φύλλου που είναι δεξιά και αριστερά της γέμισης. Τυλίγουμε κατόπιν προς τα πάνω σχηματίζοντας έτσι ένα μικρό ρολό.

 

  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μέσα στη κατσαρόλα, σε σειρές κυκλικά και με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τυλίξουμε όλα τα αμπελόφυλλα. Μόλις ετοιμαστούν όλα και μπουν στη θέση τους, ρίχνουμε το λάδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Από πάνω τους βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα για να προστατεύονται ώστε να μη διαλυθούν όση ώρα θα βράζουν. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 50΄ – 60΄περίπου μέχρι να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

  • Αν τα θέλουμε με αβγολέμονο ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Αφού βράσουν και είναι έτοιμα αδειάζουμε σε ένα φλιτζ. λίγο ζουμί (σάλτσα) από την κατσαρόλα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ασπράδι του αβγού σε μαρέγκα, ρίχνουμε και τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ζουμί από το φλιτζ. και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Περιχύνουμε με το αβγολέμονο τα ντολμαδάκια, κουνάμε τη κατσαρόλα λίγο για να πάει παντού. Δεν ανακατεύουμε. Σερβίρουμε προσεκτικά, παίρνοντας ένα – ένα ντολμαδάκι για να μην διαλυθούν.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Μοιράσου: