Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε από τους καρπούς τα κοτσανάκια τους και φύλλα αν υπάρχουν και κόβουμε λίγο την άλλη μαύρη άκρη με ένα μαχαίρι.

 

  • Ξεπλένουμε καλά τους καρπούς κάτω από τρεχούμενο νερό και τους αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τους σπάμε αρκετά στο μούλτι  και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. (Το βράσιμο πάντα γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για να μη καταστραφούν οι βιταμίνες τους). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε όλη τη νύχτα.  Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε σουρωτήρι με τουλπάνι και αφήνουμε για αρκετές ώρες να στραγγίξει. Από κάτω τοποθετούμε ένα μπολ ή μία λεκάνη για να συλλέξουμε τον καθαρό χυμό. (Θέλουμε καθαρό χυμό χωρίς σποράκια και χνούδι).

 

  • Αδειάζουμε το χυμό σε μια κατσαρόλα,  στύβουμε με προσοχή το τουλπάνι για να πάρουμε όλο το υγρό και ξαναρίχνουμε το μείγμα των καρπών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο νερό (500 ml) επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία.  Αφήνουμε να στραγγίσει πάλι για αρκετές ώρες.
  • Φιλτράρουμε ξανά το χυμό, τον ρίχνουμε σε κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή μέλι ή στέβια (ότι επιλέξουμε) και βράζουμε πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 έως 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Είναι έτοιμο όταν ρίχνοντας με ένα κουταλάκι σταγόνες σιροπιού σε ένα κρύο πιάτο  στέκονται σαν κόμποι και δεν απλώνουν ) Προσοχή την το παραβράσουμε… για να μη ζαχαρώσει…

 

  • Αδειάζουμε το σιρόπι σε αποστειρωμένα μπουκάλια και τ’ αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.
  • Το χρησιμοποιούμε πάνω σε γιαούρτι, παγωτά, πανακότα,  κρέμες, κέικ και άλλα γλυκά ή ως αναψυκτικό αφού το αραιώσουμε με νερό. Ως φάρμακο 1 κ.γ. κάθε πρωί είναι αρκετό και γενικά χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα σιρόπι, καθώς η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι αρκετά μεγάλη.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών