Εκτέλεση

  • Σιρόπι ιδιαίτερο σε χρώμα, γεύση και άρωμα… Θα το απολαύσουμε σε δροσερά ποτά, (αραιωμένο με νερό (απλό ή ανθρακούχο) και παγάκια. Θα το βάλουμε πάνω σε κρέμες, σε παγωτό, γιαούρτι κ.α. Θα το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε γλυκά (κέικ, τούρτες, μπισκότα), σε κοκτέιλ κ.α.

 

  • Συλλέγουμε τα άνθη πρωί – πρωί που είναι ακόμα δροσερά και περισσότερο αρωματικά.
  • Απλώνουμε πάνω σε μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τ’ αφήνουμε για μισή ώρα περίπου ώστε να απομακρυνθούν τα μικροσκοπικά έντομα που υπάρχουν μέσα στα άνθη.
  • Μετά αφαιρούμε τους μίσχους και τους στήμονες και κρατάμε μόνο τα πέταλα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο τα μοβ πέταλα όλα τα άλλα μέρη του φυτού είναι τοξικά.
  • Τ’ απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για μισή ώρα ακόμα ώστε να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα έντομα.

 

  • Μετά από λίγη ώρα τους κάνουμε καλό πλύσιμο (εγώ ρίχνω στο πρώτο νερό μερικές σταγόνες ξίδι, όπως κάνουμε με όλα τα χόρτα και τα λαχανικά). Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
    Τα βάζουμε σε ένα μπολ (καλύτερα στο γουδί), προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και με το γουδοχέρι τα πολτοποιούμε χτυπώντας και ανακατεύοντας, έως ότου γίνουν πάστα.

 

  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά ώστε να πάρει μία βράση για να  διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα άνθη , ανακατεύουμε και μειώνουμε στο χαμηλό τη φωτιά να σιγοβράσουν για 5 – 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε  για  όλη τη νύχτα.

 

  • Την επομένη σουρώνουμε, πιέζοντας τα άνθη προς τα κάτω για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Στραγγίζουμε το υγρό για άλλη μια φορά.
  • Τώρα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού… θα δούμε μια εκπληκτική αλλαγή χρώματος. Το κάπως σκούρο μοβ υγρό – σιρόπι γίνεται ροζ- φούξια – βιολετί.
  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το σιρόπι σε μπουκάλια τα κλείνουμε καλά και  διατηρούμε το σιρόπι στο ψυγείο.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών