Εκτέλεση

 • Έχουμε δύο τρόπους για να να φτιάξουμε την καταπληκτική αυτή μαρμελάδα!!!

 

 • 1ος τρόπος (ο πιο σωστός κατά τη γνώμη μου, αλλά θέλει χρόνο και υπομονή):

 

 •   Ξεπλένουμε καλά τους καρπούς κάτω από τρεχούμενο νερό, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν, και στη συνέχεια τους καθαρίζουμε.

 

 • Αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε λίγο την άλλη μαύρη άκρη με ένα μαχαίρι. Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και το χνούδι που έχουν στο εσωτερικό με την άκρη του μαχαιριού. Ζυγίζουμε και ξεπλένουμε ξανά, καλά για να απομακρυνθούν τυχόν σποράκια και χνούδι που κόλλησαν πάνω τους,  στραγγίζουμε και τους τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.

 

 • Ρίχνουμε και  τη ζάχαρη στην κατσαρόλα (υπολογίζουμε να είναι τόση όση και η καθαρή ψίχα των καρπών π.χ. για 500 γρ. καθαρούς καρπούς θέλουμε 500 γρ. ζάχαρη). Προσθέτουμε το μήλο,  ένα φλιτζ. του τσαγιού νερό και βράζουμε πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μη καταστρέψουμε τις βιταμίνες τους.

 

 • Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.  Πιέζουμε με τη ράβδο του πουρέ, για να πολτοποιήσουμε τη μαρμελάδα. Προς το τέλος προσθέτουμε τα κλαράκια από την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια και λίγα λεπτά πριν τη βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Όσο είναι ζεστή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και την αποθηκεύουμε σε δροσερό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

 

 • 2ος τρόπος (θέλει λιγότερο χρόνο προεργασίας):

 

 • Καθαρίζουμε ένα κιλό καρπούς από τα κοτσάνια τους, κόβουμε λίγο και την άλλη μαύρη άκρη, πλένουμε και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε δύο φλιτζ. του τσαγιού νερό και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Το βράσιμο πάντα γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για να μη καταστραφούν οι βιταμίνες τους. Αν θέλουμε αφήνουμε όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα πολτοποιούμε μαζί με το νερό τους στο μούλτι ή στο μπλέντερ.

 

 • Περνάμε τον πολτό από το μύλο των λαχανικών και μετά από σουρωτήρι με πυκνή σήτα γιατί όλο και κάποια σποράκια ή χνούδι θα πέρασαν από τη σήτα του μύλου. (Θέλουμε καθαρό πολτό χωρίς σποράκια και χνούδι). Για να μη χάσουμε καθόλου από τον πολτό τοποθετούμε σε καθαρό διπλό ή τριπλό τούλι ότι έμεινε στο σουρωτήρι και στο μύλο λαχανικών και στύβουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα.

 

 • Προσθέτουμε τη ζάχαρη (για κάθε φλιτζ. πολτό, ένα φλιτζ. ζάχαρη), το μήλο τώρα δεν ρίχνουμε νερό και συνεχίζουμε με τη διαδικασία του 1ου τρόπου.

 

 • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών