Αυτές τις μέρες οι κορομηλιές γεμάτες χρυσοκίτρινα, κόκκινα και κοκκινοπράσινα κορόμηλα με γυρίζουν πίσω γλυκά… στα παιδικά μου χρόνια!… που με το δικό τους μαγικό τρόπο με πάνε πάντα στη δικιά μου τεράστια κορομηλιά του χωριού… δίπλα στο παλιό σπίτι… του παππού και της γιαγιάς! Λες  και την έχω αυτή τη στιγμή μπροστά μου… και βλέπω την σχοινένια κούνια να κρέμεται από το γερό κλαδί της… Κάθε χρόνο το καλοκαίρι μας έφτιαχνε την κούνια ο μπαμπάς… με το που έκλειναν τα σχολεία… Ήταν ένα από τα λίγα τότε αγαπημένα παιχνίδια μας!

Θυμάμαι επίσης πόσο εύκολα σκαρφάλωνα τον κορμό αυτής της κορομηλιάς … ανέβαινα ψηλά στα κλαδιά της… έβρισκα σταθερό – γερό κλαδί κι εκεί καθόμουν με τις ώρες … Όσο υπήρχαν κορόμηλα ήταν απόλαυση  που τα έτρωγα εκεί πάνω…  κόβοντας ένα – ένα … Αυτό άρχιζε από όταν ακόμα ήταν άγουρα πράσινα και ξινούτσικα!

Κάτω στη σκιά της … τα παιχνίδια με τον αδελφό μου ήταν ατέλειωτα…

Θυμάμαι τη μαμά που μάζευε αρκετά κορόμηλα… κάποια τα έφτιαχνε μαρμελάδα και άλλα τα άπλωνε στον ήλιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι σκεπασμένα με ένα λεπτό διάφανο ύφασμα για να μη πάνε οι μύγες ή άλλα έντομα και να μη τα φάνε τα πουλιά. Αυτά τα αποξηραμένα – αφυδατωμένα κορόμηλα τα έφτιαχνε κομπόστα, βάλσαμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα όταν είχαμε πυρετό… πρώτο γιατρικό και πολύ αποτελεσματικό!!!

Τα χρόνια πέρασαν… δεν υπάρχει η κορομηλιά… δεν υπάρχει το παλιό σπίτι… δεν υπάρχουν ο παππούς, η γιαγιά, οι αγαπημένοι μου γονείς!!!

 

Και τώρα στις κορομηλιές εδώ… στο μικρό “κρεμαστό” κήπο!..

Τις αποκτήσαμε από κουκούτσια… φύτρωσαν μεγάλωσαν και ως ανταμοιβή στη φροντίδα και την αγάπη που τους δείχνουμε, μας δίνουν την ομορφιά και τους καρπούς τους… που πάντα αξιοποιούμε με γευστικότατες συνταγές!!!

 

 

αντιγηραντική μαρμελάδα με κορόμηλα

 

 

 

Αντιοξειδωτικός χυμός από κορόμηλα

 

 

 

 

Σιρόπι από κορόμηλα

 

 

 

Σαλάτα με κορόμηλα

ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ με μαρμελάδα από κορόμηλα!!! (Η συνταγή κάτω από τη φωτογραφία)

 

Πάστα φλόρα καρδιά